Medovníčky sú lahodne mäkké hneď po upečení.
Je čas zarobiť si cesto na medovníčky, aby malo čas zopár dní na odležanie v chladničke.
Recept na Vianočné medovníčky
Na tieto skvelé medovníčky si nachystajte tieto suroviny:
1 kg kvalitnej hladkej múky, 280 g práškového cukru, 5 vajíčok, 190 g lesného medu, 120 g tuku, najlepšie kvalitného masla, 2 čl sódy bikarbóny, 4 PL korenia na perníčky (alebo podľa odporúčania výrobcu), 1 vajce na potretie
Postup:
1.Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Suroviny dáme do veľkej misy a vymiesime na kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 4 a viac dní odležať v chladničke.
2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme medovníčky. Poukladáme na plech vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia asi 7 minút, alebo kým nechytia medovníčky zlatú farbu. Môžete jeden vybrať a ochutnať :-D.
3. Hotové medovníčky poukladáme na mriežku vychladnúť. Potom ich poukladáme do plechovej dózy, skladujeme na chladnom mieste. Pri správnom skladovaní vydržia aj niekoľko mesiacov.

Na zdobenie môžete použiť obľúbenú polevu z bielkov. Najprv preosejeme asi 150 g cukru. Potom 1 bielok šľaháme šľahačom a postupne pridávame po častiach cukor. Na záver môžeme primiešať trochu citrónovej šťavy. Ak chceme bielkovú masu použiť na polievanie, šľaháme kratšie, aby bola poleva viac tekutá.
V našej fotogalérii nájdete zopár tipov na zdobenie medovníčkov, nech sa páči, inšpirujte sa!