Hrášková sezóna je tu, doplňte si dávku vitamínov

Hrášok, hrach, jedlo
Shutterstock

Hrášok je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravo a nízkokaloricky a zároveň sa zasýtiť.

Krátka sezóna čerstvého hrášku je práve tu a ak si každý deň doprajete zo dve šálky týchto sladkých zelených bobuliek, takmer celú odporúčanú dennú dávku mnohých vitamínov a minerálov máte vybavenú. Táto pochúťka totiž obsahuje množstvo mangánu a vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.

Tiež sa v ňom nájde veľké množstvo vlákniny, obsahuje minimálne množstvo tuku a žiaden cholesterol, ale aj omega-3 mastné kyseliny vo forme kyseliny alfa-linolénovej a kyselinu listovú.

Hrach je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Výskum mexických vedcov pritom naznačuje, že tento polyfenol môže pomôcť pri prevencii rakoviny žalúdka. Fytonutrienty majú zas vo všeobecnosti antioxidačné a protizápalové účinky. Zásluhou vlákniny, rovnako ako väčšina zeleniny, vás zasýti bez toho, aby ste priberali.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom